Wat is een net-analyse?

Een meting verricht aan een elektrische installatie met speciale meetapparatuur, een zogenaamde analyser. Gemeten worden de spanning en de stroom. In een analyser worden berekeningen gemaakt voor o.a. vermogen, blindvermogen cosinus-phi. Sommige apparatuur meet ook harmonische stromen en spanningen, de ene analyser tot de 25e, de andere tot de 40e of de 50e of de 63e of soms nog hoger. Er is ook apparatuur waarbij de golfvormen kunnen worden vastgelegd, kortom er is veel verschil.

De meetapparatuur mag dan nog zo mooi zijn, het gaat om de resultaten! Bij een analyser hoort software welke vaak de gemeten waarden automatisch ‘analyseert’ en die ook automatisch een rapport kan genereren. Ook wij hebben dergelijke apparatuur en software. De gemeten waarde vergelijken met normwaarden is iets wat automatisch prima kan. Toch is het analyseren van meetgegevens mensenwerk en een vak apart. Ook binnen de normen kunnen er problemen ontstaan, wat veel ongemak en geld kan kosten.

Persoonlijk advies

Elke net-analyse is uniek en om een juiste keuze te maken hoe en waar gemeten moet gaan worden, geven we u persoonlijk advies.

Soms wordt gedurende een korte periode de ruwe data opgeslagen. Aan de hand van die gegevens wordt er een vervolg-net-analyse uitgevoerd, gericht op wat uit de eerste korte meting aan meetresultaten naar voren komt. Een onderdeel is eventueel advies over aanpassingen aan de installatie en/of toe te passen aparatuur.

Door onze ervaring en kennis van zowel producten als de mogelijkheden van verschillende producenten, kunnen we in bijna alle gevallen van oplossingen voorzien om daadwerkelijk een verbetering te realiseren.